haccp regels supermarkt

HACCP in de supermarkt

De HACCP: of je ervan gehoord hebt of niet, als je in een supermarkt werkt, gebruik je waarschijnlijk een hygiënecode die volgens deze richtlijnen werkt. Vandaag geef ik je een kort overzicht van de HACCP-richtlijnen en hoe ze in elkaar zitten.

haccp regelgeving supermarkt

Wat is HACCP?

HACCP is, zoals je kunt verwachten, een afkorting. Het staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points – in het Nederlands is dit gevarenanalyse en kritische beheerspunten.

HACCP is een internationaal erkende methode om risico’s betreffende voedselveiligheid te identificeren en te beheersen. HACCP City Project kan u daarbij perfect adviseren en zonodig van producten voorzien. Neem daarom gewoon eens vrijblijvend contact met ons op !

Het is dus belangrijk dat alle bedrijven die betrokken zijn bij de bereiding, het vervoer en de distributie van levensmiddelen de HACCP-richtlijnen volgen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert bedrijven hier dan ook op.

Ook voor een supermarkt is een goed voedselveiligheidsplan volgens de HACCP-richtlijnen dus erg belangrijk!

HACCP is op zichzelf geen handleiding met regels of voorschriften voor je supermarkt, maar een algemeen systeem gebaseerd op zeven stappen.

Deze stappen kun je vervolgens weer toespitsen op de situatie van je eigen sector of bedrijf. Dit zijn ze:

 • Identificeer alle mogelijke gevaren (de hazards);
 • Stel vast waar de belangrijke punten liggen waar dingen fout kunnen gaan – dit zijn de critical control points (CCP’s);
 • Nu je de CCP’s hebt geïdentificeerd, geef je per CCP de kritieke grenzen aan;
 • Stel nu vast hoe de CCP’s gecontroleerd moeten gaan worden.
 • Identificeer nu wat er gedaan moet worden als er iets mis gaat;
 • Pas verificatie toe – kijk bij tijd en wijlen of je HACCP-plan nog steeds goed werkt;
 • Zorg ervoor dat je het hele proces documenteert en registreert. Als je iets aanpast, leg het dan uit.

HACCP in de supermarkt

De supermarkt is waar verreweg de meeste mensen hun levensmiddelen vandaan halen. Het is dus belangrijk dat het voedsel veilig blijft en klanten niet ziek worden door producten uit de supermarkt.

Als eigenaar of medewerker van een supermarkt ben je dus verantwoordelijk voor een goede hygiëne van je winkel.

Zorg er dus voor dat alle medewerkers er in elk deel van het proces volgens een goedgekeurd voedselveiligheidsplan werken dat de HACCP-richtlijnen in acht neemt.

HACCP-regelgeving

HACCP is verankerd in de Nederlandse wet via de EU-verordening 178/2002.

Je kunt op twee manieren voldoen aan de verplichting om HACCP in acht te houden: je kunt zelf een voedselveiligheidsplan creëren, maar je kunt ook een algemene hygiënecode van je sector gebruiken.

Voor supermarkten is dat bijvoorbeeld de CBL-hygiënecode. Dat is natuurlijk wel zo makkelijk, maar mocht je je plan willen toespitsen op de specifieke situatie van jouw supermarkt, dan kan je ook zeker voor een eigen plan kiezen.

Zoals gezegd moet dat plan dan wel voldoen aan de HACCP-richtlijnen om te worden goedgekeurd door de NVWA.

HACCP toepassen voor je voedselveiligheidsplan

Stel jezelf de vragen: Wat zijn de mogelijke gevaren? Wat kan ik er tegen doen? Hoe kan ik de gevaren controleren? Wat moet ik doen als ik erachter kom dat de voedselveiligheid in het geding komt?

Denk bijvoorbeeld aan het tegengaan van bacteriën die voedselvergiftiging kunnen voorkomen in vlees. Probeer een dergelijk stappenplan te gebruiken om te kunnen voldoen aan de HACCP-regels:

 • Wat kan hier verkeerd gaan (de hazards)? Antwoord: bacteriën kunnen zich onder bepaalde voorwaarden snel vermenigvuldigen in bepaalde vleessoorten.
 • Wat kan ik er tegen doen (de CCP’s en de kritieke grenzen)? Antwoord: de voedingsmiddelen koud (8 graden of minder) bewaren in de koeling of een koelcel. De deur van een koelcel ten allen tijde goed gesloten houden.
 • Hoe kan ik de gevaren controleren? Antwoord: meet de temperatuur van de omgeving of van de voedingsmiddelen.
 • Wat als de voedselveiligheid in het geding komt? Antwoord: als de temperatuur in de koeling of koelcel boven de 8 graden uitkomt de voedingsmiddelen die risico lopen weggooien.

De HACCP kan en moet je natuurlijk ook toepassen op wat minder simpele vraagstukken – dit voorbeeld is er om je op weg te helpen.

Hopelijk beschik je nu over de juiste basisinformatie om wegwijs te geraken in het opstellen of overnemen van een voedselveiligheidsplan volgens de HACCP-richtlijnen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *