haccp regels horeca

HACCP regels in de horeca

In de horeca is hygiëne zeer belangrijk. Of het nu gaat om een kroeg, een hotel of een restaurant. Er komen mensen eten en drinken en als het om een hotel gaat ook slapen. Die mogen natuurlijk niet ziek worden en daarom zijn hygiëne protocollen heel belangrijk.

HACCP City Project is een specialist op het gebied van schoonmaken van restaurants. Neem nu vrijblijvend contact met ons op voor advies of wat wat wij u kunnen betekenen.

De HACCP kan hierbij worden gebruikt als hulpmiddel en richtlijn om een eigen schoonmaakprotocol op te stellen. Aan de hand daarvan kan worden schoongemaakt en ook in de dagelijkse praktijk worden gewerkt. Voor de horeca is het erg belangrijk dat het er schoon en netjes is.

Mensen komen immers om te eten, drinken of slapen en dat doen ze bij voorkeur in een aangename en dus schone omgeving.

haccp regels horeca

Waar staat HACCP voor?

HACCP is een Engelse term en staat letterlijk voor Hazard Analysis Critical Control Points.

Het komt er op neer dat er richtlijnen moeten zijn voor het voorkomen van problemen op het gebied van hygiëne en dat er protocollen moeten worden opgesteld die aangeven wat er moet gebeuren als er wat misgaat.

Als je deze richtlijnen en protocollen voor je horecabedrijf opstelt, dan loopt in principe alles op rolletjes.

De 7 punten van de HACCP

De HACCP bevat 7 punten aan de hand waarvan je een protocol voor het schoonmaakbeleid in je restaurant, hotel of café kunt opstellen. Dit zijn deze 7 punten:

  1. Breng de ‘hazards’, de gevaren, in kaart
  2. Benoem de Critical Control Points – waar en wat kan er mis gaan?
  3. Wat is per CCP de kritieke grens?
  4. Hoe worden de CCP’s gecontroleerd?
  5. Wie doet wat als er iets misgaat?
  6. Actualiseer het HACCP plan met enige regelmaat
  7. Leg de regels die gelden vast en zorg dat ze voor iedereen beschikbaar zijn

Tips voor HACCP in de horeca

Als je een HACCP protocol voor je hotel of restaurant wilt opstellen, dan zijn er een aantal punten die je daarin op kunt nemen. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

Hygiëne in de keuken

In je restaurant, café of hotel moet de hygiëne altijd in orde zijn. De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit) doet regelmatig controles.

Werkbladen moeten schoon zijn, evenals materialen en apparaten die worden gebruikt. Koelingen moeten de juiste temperatuur hebben zodat etenswaren die daar worden bewaard niet bederven.

Hygiëne aan tafel

Je gasten nemen plaats aan een schone tafel. Ook de vloer is schoon, hoewel je natuurlijk niet na iedere tafelwissel hoeft te gaan dweilen.

Etenswaren die onverhoopt op de grond vallen worden meteen opgeruimd zodat mensen er niet over kunnen uitglijden. Bestek dat op de grond valt wordt vervangen.

Op het oog simpele regels, maar het moet voor alle medewerkers duidelijk zijn dat ze worden nageleefd.

Hygiëne in hotelkamers

Als je een hotel runt dan is het natuurlijk belangrijk dat je gasten zich prettig voelen. Belangrijke aandachtspunten voor een hotelkamer zijn een schoon bed en een goed en hygiënisch schoongemaakte badkamer.

Daar verdienen het toilet, de wastafel en het doucheputje extra aandacht. Maar ook onder het bed moet met enige regelmaat worden gestofzuigd, of zorg voor bedden waar niets onder kan verdwijnen.

Afval afvoeren

Zorg voor voldoende mogelijkheden voor het personeel om afval af te voeren. Zeker in een drukke restaurantkeuken is dat belangrijk.

Zorg dat het afval juist wordt gescheiden en regelmatig wordt afgevoerd naar een afvalcontainer buiten de keuken, zodat bacteriën en ongedierte geen kans krijgen om schade aan te richten.

Goede hygiëne zorgt voor goede reviews

Hotels en restaurants zijn voor een belangrijk deel afhankelijk van online reviews. Als je de HACCP toepast voor het opstellen van hygiëne regels en deze stipt naleeft zullen je gasten jouw horecagelegenheid zeker aanbevelen.

Als je eenmaal slechte reviews hebt, zeker op belangrijke online platforms, is het erg lastig om je naam nog te zuiveren. Voorkomen is dan ook altijd beter.

En dat doe je met een gedegen schoonmaakprotocol en waterdichte hygiëneregels waar het personeel zich strikt aan houdt.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *