schoonmaak bakkerij feat

Zo regel je de schoonmaak in de bakkerij

De schoonmaak in een bakkerij is heel belangrijk, omdat hygiëne hier natuurlijk hoge prioriteit moet hebben. Er wordt de hele dag (en vaak ook nacht) gewerkt met grondstoffen om brood en banket mee te maken, daar mag niets mee misgaan.

Als de hygiëne in de bakkerij niet op orde is, kan de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit) een boete opleggen of zelfs de bakkerij sluiten als er ernstige problemen zijn.

HACCP City Project kan u perfect adviseren en van de juiste producten voorzien ! Neem daarvoor vrijblijvend contact met ons op.

Hoe pas je HACCP toe bij de schoonmaak van de bakkerij?

Bij het opstellen van een schoonmaakplan voor de bakkerij kun je gebruik maken van de richtlijnen uit de HACCP. Deze afkorting staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points.

schoonmaken bakkerij

Het is de bedoeling om aan de hand van de 7 aandachtspunten van de HACCP een plan op te stellen dat knelpunten signaleert en problemen oplost op het gebied van veiligheid en hygiëne. Deze 7 punten zijn:

  • Maak een inventarisatie van de gevaren, de ‘hazards’
  • Wat kan er misgaan, oftewel: wat zijn de Critical Control Points?
  • Waar ligt per CCP de kritieke grens?
  • Welke controle op de CCP is het meest efficiënt?
  • Wie is verantwoordelijk als er iets misgaat?
  • Houd het HACCP actueel door regelmatige updates
  • Leg de regels duidelijk en voor alle medewerkers toegankelijk vast

Met een deugdelijk schoonmaakprotocol voor de bakkerij kun je efficiënt werken en worden er minder snel dingen vergeten.

Als duidelijk staat beschreven welke werkzaamheden dagelijks, of zelfs meerdere keren per dag gedaan moeten worden, en welke schoonmaakacties wekelijks op het programma staan kun je aan de hand van deze richtlijnen je personeel instrueren of opdracht geven aan het schoonmaakpersoneel.

Zo zorg je voor dagelijkse hygiëne in de bakkerij

Naast een grote wekelijkse schoonmaak zijn er ook dagelijkse protocollen die zeker in een bakkerij van toepassing zijn. Door deze punten in acht te nemen wordt de hygiëne op de werkvloer zo goed mogelijk gewaarborgd.

Zorg voor goede ventilatie

In een bakkerij kan de temperatuur flink oplopen door de hitte die ovens en deegmachines afgeven. Zorg dus voor goede ventilatie, zonder dat het tocht, want dat is niet prettig.

Als er ramen of roosters open staan, kan er wel ongedierte binnenkomen. Goede vliegenbestrijding is dus zeker in een bakkerij erg belangrijk.

Voer het afval regelmatig af

Lege verpakkingen, restjes die niet meer worden gebruikt en ander afval moet zo snel mogelijk worden afgevoerd. Zorg voor afsluitbare vuilnisbakken zodat zo min mogelijk insecten bij het afval kunnen. Vooral zoetwaren zijn erg in trek bij bijen en wespen.

Behalve dat deze diertjes hinderlijk zijn kunnen ze ook nog eens gemeen steken. Vliegen kun je eventueel vangen met een speciale vliegenvanger voor in de bakkerij, deze kun je vinden bij winkels voor bakkerij benodigdheden.

Schone vloeren en werkbladen

Zorg dat er geen bloem, meel of deeg op de grond ligt. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je uitglijdt. Als er grondstoffen op de vloer terechtkomen is het dan ook heel belangrijk om dit zo snel mogelijk op te ruimen.

Datzelfde geldt natuurlijk voor werkbladen, ook die moeten schoon zijn als je met een nieuw product begint. Let hier vooral op als je ook glutenvrije producten maakt, dit kan alleen als alles optimaal schoon is en er zeker geen sporen van gluten in de producten terecht kunnen komen.

Hiervoor gelden speciale richtlijnen om mensen met een gluten intolerantie te beschermen.

Bestrijding van vliegen in de bakkerij

Een veel voorkomend probleem in de bakkerij zijn vliegen. Deze beestjes zijn dol op allerlei etenswaren.

Ze eten ervan, deponeren hun uitwerpselen er op en planten zich bovendien erg makkelijk voort. Zorg dus voor goede ongediertebestrijding.

Dit geldt natuurlijk ook voor muizen of andere knaagdieren. Als je merkt dat er een muis of rat in de bakkerij zit, is het zaak deze zo snel mogelijk te vangen.

Dit kan als je dat wilt op een diervriendelijke manier met een vangkooitje.

Een goede hygiëne maakt de bakkerij een prettige werkomgeving

Het schoonmaken van de bakkerij is niet alleen belangrijk vanwege de producten die er worden gemaakt. Grondige schoonmaak zorgt er ook voor dat het een prettige werkplek is.

Veel bakkers staan uren in de bakkerij, soms van vroeg in de middag tot diep in de nacht om voor de klanten heerlijk brood en banket te maken. Dat gaat natuurlijk het beste in een schone omgeving.

De HACCP en een goed schoonmaakplan kunnen hiervoor zorgen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *