De schoonmaak in de horeca is het visitekaartje voor gastvrijheid

In een horecazaak is de schoonmaak van groot belang. Klanten die bij je komen eten, drinken of slapen willen dat doen in een schone omgeving. Een smerig hotel of smoezelig restaurant zal zijn klandizie snel verliezen. Je wilt dat je gasten zich bij jou thuis en dus op hun gemak voelen.

Dan is goede schoonmaak van je horeca zaak van groot belang. Je kunt hier het beste een plan voor maken, waar alle stappen duidelijk in beschreven staan. We leggen je graag uit hoe je dat doet.

HACCP City Project is een expert op dit gebied. Wij kunnen u van perfect advies voorzien hoe u uw horecazaak perfect schoon krijgt en houdt ! Neem nu vrijblijvend contact met ons op !

schoonmaak horeca restaurant

Gebruik HACCP voor je schoonmaakplan voor de horeca

HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Het is een internationaal gebruikte methode voor het opstellen van een schoonmaakplan voor verschillende bedrijfstakken. Je kunt de HACCP gebruiken om een adequaat schoonmaakplan voor de horeca op te stellen. Dit plan gaat uit van 7 duidelijke basis principes, namelijk:

  • Breng de ‘hazards’ in kaart, oftewel: wat zijn de gevaren?
  • Wat kan er mis gaan, oftewel, wat zijn de Critical Control Points?
  • De kritische grens voor iedere CCP moet worden beschreven
  • Hoe vindt controle van de CCP’s plaats?
  • Wat is de procedure als er iets verkeerd gaat?
  • Controleer het HACCP plan en check of het actueel en volledig is
  • Leg de regels vast en pas ze aan als dit nodig is vanwege gewijzigde procedures

Deze punten zijn zoals je ziet heel algemeen. Dat komt omdat de HACCP niet specifiek voor de horeca is geschreven maar een algemene,

Europese richtlijn is. Je kunt hem gebruiken om je eigen plan mee op te stellen.

Zo zorg je voor een optimale hygiëne in de horeca

Als je een plan gaat maken voor het schoonmaken van je horeca gelegenheid dan hangt het er natuurlijk van af wat voor zaak het is. Ook het RVIM stelt daaraan eisen.

In een café maak je anders schoon dan in een hotel en ook een restaurant heeft zijn eigen protocollen. Maar de volgende tips kunnen van pas komen als je een schoonmaakprotocol gaat maken voor de horeca.

Schone tafels en stoelen

Of het nu gaat om de tafels en stoelen in je café, restaurant of lounge van je hotel: ze moeten schoon zijn. Als gasten vertrekken gaat er een vochtige doek over de tafel.

Stoelen maak je schoon als daar aanleiding voor is, maar in ieder geval eens per week. Als je tafelkleden gebruikt dan vervang je die na iedere wissel van gasten.

Grondig schoonmaken van hotelkamers

Als er nieuwe gasten komen moet de hotelkamer er natuurlijk tiptop uitzien. Het sanitair is belangrijk, en dan vooral het toilet, het doucheputje en de wastafel.

Hang een nieuwe rol toiletpapier op en zorg dat er voldoende handdoeken liggen. Uiteraard dienen deze smetteloos schoon te zijn. Dat geldt ook voor het bed.

Vlekken in de lakens zijn not done, in de matras is wellicht nog te billijken als hier een schone hoes om gaat naast het hoeslaken. Controleer ook vooral of de verlichting overal werkt.

De keuken schoonmaken

Als er een plek is waar hygiëne belangrijk is dan is het de keuken. Hier worden maaltijden bereid en moet het dus altijd schoon zijn.

Zorg ook voor een goede en royale koeling voor niet houdbare producten. Let voordat je producten gebruikt op de uiterste houdbaarheidsdatum.

Deze is uiteraard flink korter als een verpakking is aangebroken. Ook hiervoor moeten protocollen zijn.

Afvoer van afval

Afval moet uiteraard regelmatig worden afgevoerd. Tegenwoordig wordt afval meestal gescheiden.

Als dit aan de orde is, neem dan in de HACCP op hoe het afval wordt gescheiden en wanneer dit wordt afgevoerd.

Zorg dat vuilnisbakken in de publieke ruimte zoals de eetzaal of de lounge van het hotel meerdere keren per dag worden geleegd.

Een goed schoonmaakplan voor de horeca kan je veel werk besparen

Als je een goed schoonmaakplan hebt voor je hotel of restaurant dan kun je heel gemakkelijk schoonmaken of hier personeel voor inzetten.

Aan de hand van een stappenplan kan er efficiënt worden schoongemaakt. Zo kan de tijd die hiervoor beschikbaar is ook heel goed worden besteed.

Restaurants worden meestal ’s morgens schoongemaakt als er geen klanten zijn. Datzelfde geldt voor cafés. In hotels wordt doorgaans de hele dag door schoongemaakt.

Dan is het des te belangrijker de werkzaamheden zo goed mogelijk te plannen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *