slagerij schoonmaken

De schoonmaak in de Slagerij

In een slagerij is hygiëne van het grootste belang. Er wordt met vlees gewerkt dat meestal rauw is. Rauw vlees is zeer vatbaar voor bacteriën. Vandaar dat bij de verwerking van vlees altijd strenge regels worden gehanteerd. De HACCP, een richtlijn voor de schoonmaak bij verschillende bedrijfstakken waaronder slagerijen.

Lees ook : HACCP regels in de slagerij

Je kunt zelf een schoonmaakprotocol opstellen of gebruikmaken de diensten van HACCP City Project dat dat voor u een schoonmaakplan voor slagersbedrijven op zal stellen. Neem daarvoor vrijblijvend contact met ons op via onze website.

Waar je ook voor kiest, het is belangrijk dat de regels voor schoonmaak en hygiëne duidelijk en actueel zijn.

schoonmaak slagerij

Hoe pas je de HACCP toe bij de slagerij?

Als je de HACCP wilt toepassen voor het schoonmaakbeleid in je slagerij, dan is het handig om te weten hoe dit systeem werkt. HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points.

Het is geen richtlijn die specifiek voorschrijft hoe je de hygiëne in je bedrijf moet regelen, maar het zijn globale richtlijnen aan de hand waarvan je een schoonmaakprotocol kunt opstellen. De HACCP geeft hiervoor 7 aandachtspunten, namelijk:

  1. Maak een overzicht van de ‘hazards’, oftewel de gevaren
  2. Wat zijn de specifieke risico’s van de Critical Control Points? Benoem deze
  3. Wanneer gaat het mis bij ieder CCP?
  4. Hoe wordt gecontroleerd of er geen problemen zijn met de CCP’s?
  5. Wie is verantwoordelijk bij problemen?
  6. Een goed HACCP is een actueel HACCP
  7. Zorg voor duidelijke regels die voor iedereen begrijpelijk en in te zien zijn

Hoe pas je goede schoonmaak toe in de slagerij?

In de slagerij wordt voornamelijk gewerkt met rauw, onbewerkt vlees met een beperkte houdbaarheid.

Dat betekent dat er zeer goed op bepaalde zaken moet worden gelet, zoals bijvoorbeeld de bewaartemperatuur en de houdbaarheidsdatum.

Maar er zijn meer zaken waar je op moet en kunt letten. We geven je graag wat tips.

Zorg voor de ideale temperatuur

Vlees voor de verkoop mag doorgaans niet worden ingevroren. Dit betekent dat je altijd moet zorgen voor goede koeling zodat je vlees vers is en er mooi en gezond uitziet.

Voor iedere vleessoort gelden maximale bewaartermijnen. Als het vlees voor die datum niet is verkocht kan het worden ingevroren en bijvoorbeeld voor een lagere prijs worden verkocht.

Een goed punt voor je hygiëneprotocol is om dit goed in de gaten te houden zodat er zo min mogelijk verspilling optreedt.

Hygiëne bij de verpakking van vlees

Wanneer er in de slagerij ook vlees wordt verkocht, bijvoorbeeld aan klanten die de winkel bezoeken of aan zakelijke klanten moet uiteraard de verpakking volgens richtlijnen plaatsvinden waarbij de hygiëne regels goed worden nageleefd.

Een punt wat hierbij belangrijk is kan bijvoorbeeld zijn dat vlees nooit met de blote handen wordt aangeraakt maar alleen met handschoenen of plastic verpakkingsmateriaal.

Het afval van de slagerij

Vlees dat niet meer wordt verkocht moet goed verpakt worden aangeboden aan de afvalverwerking.

Als het vlees te warm wordt kunnen er maden ontstaan en die zijn natuurlijk erg ongezond en niet bepaald fris om te zien.

Zorg dus voor duidelijke regels voor het weggooien van vleesafval en vlees dat over de datum is en dus niet meer mag worden verkocht.

Schoonmaakprotocol voor de omgeving

Natuurlijk moet er niet alleen zorgvuldig worden omgegaan met de producten, maar ook met de omgeving.

Vitrines waarin vlees wordt uitgestald moeten dagelijks worden schoongemaakt. Werkbladen war vlees wordt gesneden eveneens, zo ook de snijmachines waarmee vleeswaren worden gesneden.

Ook de richtlijnen hiervoor kun je, aan de hand van HACCP, opnemen in het schoonmaakprotocol.

Zorg voor een smetteloze werkomgeving in de slagerij

Het is in een slagerij heel belangrijk dat er in een schone omgeving wordt gewerkt. Draag altijd een haarnetje of werkmuts als je met vlees aan het werk bent zodat er geen haren bij kunnen komen.

Maak werkbladen ook gedurende de dag regelmatig schoon en datzelfde geldt uiteraard voor messen en andere hulpmiddelen.

Als je deze regels opneemt in je HACCP is de kans klein dat er iets heel erg misgaat. De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit) voert onaangekondigd controles uit, uiteraard moet dan alles in orde zijn om te voorkomen dat een boete wordt opgelegd.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *