supermarkt schoonmaken feat

Supermarkt schoonmaken – hoe doe je dat ?

Hoe maak je je supermarkt het beste schoon in overeenkomst met de HACCP-richtlijnen? Er zijn veel dingen waar je aan moet denken bij het schoonmaken van een supermarkt – ziektekiemen kunnen zich makkelijk verspreiden als je niet de juiste maatregelen neemt.

HACCP City Project vindt het onderwerp belangrijk genoeg om er een artikel over te schrijven. Wilt u na het lezen van dit artikel meer informatie ? Neem dan gewoon vrijblijvend contact met ons op !

supermarkt schoonmaken

Voor een schone, hygiënische en gezonde supermarkt is het belangrijk om de HACCP-richtlijnen voor voedselveiligheid te volgen.

Volg bij het opstellen van een plan dan ook de stappen:

  • Identificeer de mogelijke gevaren (de hazards);
  • Stel vast waar de belangrijke punten liggen waar dingen fout kunnen gaan – dit zijn de critical control points (CCP’s);
  • Nu je de CCP’s hebt geïdentificeerd, geef je per CCP de kritieke grenzen aan;
  • Stel nu vast hoe de CCP’s bewaakt moeten gaan worden.
  • Identificeer nu wat er gedaan moet worden als er iets mis gaat;
  • Pas verificatie toe – kijk bij tijd en wijlen of je HACCP-plan nog steeds goed werkt;
  • Zorg ervoor dat je het hele proces documenteert en registreert. Als je iets aanpast, leg het dan uit.

Tips voor HACCP in de supermarkt

Ben je van plan om een voedselveiligheidsplan op te stellen voor je supermarkt? Dan vind je hier tips die je ongetwijfeld gaan helpen bij het maken van zo’n plan.

Lees ook eens het artikel : HACCP in de supermarkt 

Houd dus vooral rekening met de volgende dingen waar je rekening mee moet houden om te voldoen aan de eisen van de NVWA.

Hygiëne werknemers

Zorg ervoor dat werknemers hun hygiëne in acht (kunnen) houden. Bedrijfskleding moet regelmatig gewassen worden.

Zorg er ook voor dat er altijd voldoende zeep aanwezig is om de handen goed te kunnen wassen, en instrueer de werknemers in het plan om dit voorafgaand aan hun shift ook altijd te doen.

Ontmoedig het gebruik van kauwgom door werknemers, aangezien dit ziektekiemen kan verspreiden. Denk bij het direct bereiden en inpakken van voedsel (zoals in de bakkerij of slagerij) aan verdergaande maatregelen, zoals het gebruik van een schort en bij lang haar een haarnetje.

Ook het dragen van sieraden of nep nagels / nagellak om de vingers en polsen wordt afgeraden.

Schoonmaken

Zorg er voor dat – in ieder geval – de ruimtes waarin voedingsmiddelen worden bereid dagelijks worden schoongemaakt.

Denk met name aan werktafels, snijplanken en andere snijgereedschappen – bij verschillende soorten van bereiding op dezelfde plek of bij het werken met rauw voedsel kan het nodig zijn om nog vaker schoon te maken.

Deze moeten dagelijks goed schoongemaakt en gedesinfecteerd worden om mogelijk ziekmakende bacteriën te weren.

Idealiter kom je met een vast schoonmaakschema, waarbij ook alle schoonmaakactiviteiten geregistreerd worden: wat moet er schoongemaakt worden, hoe moet dit gebeuren, welk schoonmaakmiddel moet gebruikt worden en welk materiaal heb je daarvoor nodig?

FIFO-vullen en houdbaarheid

Elke supermarkt vult FIFO, maar zet dit ook duidelijk in je voedselveiligheidsplan. Controleer dit ook goed – onjuist FIFO-vullen betekent niet alleen veel derving, maar ook mogelijk zieke klanten.

Temperatuur

Reguleer ook de gebruikte temperaturen in je HACCP-plan. Bij sommige middelen kunnen ziekmakende bacteriën zich snel vermenigvuldigen op kamertemperatuur.

Tijdens alle stappen van het verkoopproces – ook bijvoorbeeld tijdens het bezorgen – is het belangrijk dat de producten op de juiste temperatuur blijven, dus gekoeld, bevroren of juist warm.

Afval

Ziekmakende bacteriën en ongedierte gedijen in afval. Wanneer afval niet op tijd verwijderd wordt, kan het ook levensmiddelen besmetten.

Verzamel afval dichtbij de plek waar het vandaan komt – zo hoef je er niet de hele winkel mee door – en sla het op buiten het pand. Zorg dat alle afval aan het einde van de werkdag uit het pand verwijderd wordt.

Probeer deze tips wat betreft schoonmaken in acht te houden bij het maken van je voedselveiligheidsplan volgens de HACCP-richtlijnen. Een schone supermarkt draagt immers bij aan de gezondheid!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *